Структура на сайта.

Структурирането на вашия уеб сайт е от решаващо значение както за неговата използваемост, така и за намиране. Много сайтове нямат здрава структура, която да насочва посетителите към информацията, която търсят. Наличието на ясна структура на сайта също води до по-добро разбиране на вашия сайт от Google. Така че е изключително важно за вашата SEO. Нека разгледаме по-отблизо как работи това. Значение за използваемостта на структурата на вашия сайт. Структура на сайта. Структурата на вашия уебсайт оказва значително влияние върху преживяването на вашите посетители. Ако посетителите не могат да намерят търсените продукти и информация, не е много вероятно те да станат редовни посетители или клиенти. С други думи, трябва да им помогнете да се ориентират във вашия сайт. Добрата структура на сайта ще помогне за това. Придвижването трябва да е лесно. Трябва да категоризирате и свържете вашите публикации и продукти, така че да са лесни за намиране.

Какво е структура на сайта

Новите посетители трябва да могат незабавно да разберат това, за което пишете или продавате. Солидната структура на сайта значително подобрява шансовете ви за класиране в търсачките. Има три основни причини за това: Помага на Google да разбере вашия сайт. Начинът, по който структурирате вашия сайт, ще даде на Google жизненоважни указания за това къде да намери най-ценното съдържание на вашия сайт. Той помага на търсачките да разберат за какво основно се отнася вашият сайт или какво продавате. Приличната структура на сайта също така позволява на търсачките бързо да намират и индексират съдържание. Следователно добрата структура трябва да доведе до по-високо класиране в Google. Във вашия сайт може да имате публикации в блога, които са доста сходни. Ако например пишете много за SEO, може да имате множество публикации в блога за структурата на сайта, всяка от които обхваща различен аспект. Следователно Google няма да може да разбере коя от тези страници е най-важната.

Най-важната страница

Така че ще се състезавате със собственото си съдържание за високо класиране в Google. Трябва да уведомите Google коя страница смятате за най-важна. За целта ви е необходима добра структура за вътрешно свързване и таксономия. Така че всички тези страници да работят за вас, вместо срещу вас. Продуктите, които продавате във вашия магазин, вероятно се развиват с течение на времето. Същото се отнася и за съдържанието, което пишете. Вероятно добавяте нови продуктови линии, когато старите запаси се разпродават. Или пишете нови статии, които правят старите излишни. Не искате Google да показва остарели продукти или изтрити публикации в блога, така че трябва да се справите с този вид промени в структурата на вашия сайт. Трудно ли ви е да настроите структурата на вашия сайт? Не знаете каква е най-добрата стратегия за свързване от една публикация към друга?

Как да настроите структурата на вашия сайт

Преди да се усетите, ще можете да подобрите класирането си, като създадете най-добрата структура за вашия сайт! И така, как да изградите солидна структура на сайта? Първо ще разгледаме идеална структура на сайта; тогава ще ви обясним как да постигнете това за вашия собствен сайт. Идеалната структура на сайта. Нека започнем с разглеждането на идеална ситуация: ако започвате от нулата, как трябва да организирате сайта си? Смятаме, че добре организираният уебсайт изглежда като пирамида с редица нива: Начална страница, категории, подкатегории и отделни страници и публикации. Началната страница трябва да е изцяло отгоре. След това имате няколко раздела или страници с категории под него. Трябва да можете да подадете цялото си съдържание в една от тези категории. Ако вашият сайт е по-голям, можете също да разделите тези раздели или категории на подкатегории. Под вашите категории или подкатегории са вашите индивидуални страници и публикации.

Идеалната структура на вашия уебсайт

Идеалната структура на сайта изглежда като пирамида. Най-отгоре ще намерите началната страница, точно отдолу, основните секции или категории, вероятно последвани от подкатегории. На земята ще намерите всички отделни публикации и страници. Вашата начална страница. На върха на пирамидата е началната страница. Вашата начална страница трябва да действа като център за навигация за вашите посетители. Това означава, наред с други, че трябва да направите връзка към най-важните си страници от началната си страница. По този начин: По-вероятно е вашите посетители да попаднат на страниците, на които искате да попаднат. Показвате на Google, че тези страници са важни. По-долу в тази статия ще ви помогнем да определите кои от вашите страници са от съществено значение за вашия бизнес. Внимавайте да не се опитвате да свързвате прекалено много страници от началната си страница, защото това ще предизвика бъркотия. А претрупаната начална страница не води никъде посетителите ви.

Навигация

Ако искате да оптимизирате допълнително началната си страница, има много други неща, които можете да направите. В допълнение към добре структурираната начална страница е важно да създадете и ясна навигационна пътека на вашия сайт. Вашата навигация в целия сайт се състои от два основни елемента: менюто и галетата. Менюто. Първо, нека да разгледаме менюто. Менюто на уебсайта е най-често срещаната помощ за навигация във вашия уебсайт и вие искате да го използвате възможно най-добре. Посетителите използват менюто ви, за да намерят неща на вашия уебсайт. Помага им да разберат структурата на вашия уебсайт. Ето защо основните категории на вашия сайт трябва да имат място в менюто на вашата начална страница. Освен това не винаги е необходимо всичко да се поставя само в едно меню. Ако имате голям сайт с много категории, това може да затрупа уебсайта ви и да направи основното ви меню лошо отражение на останалата част от сайта ви. Където има смисъл, е напълно добре да създадете второ меню.

Двуслойна навигация

И накрая, точно както на началната си страница, не трябва да добавяте твърде много връзки към менюто си. Ако го направите, те ще станат по-малко ценни както за вашите потребители, така и за търсачките. Прочетете всичко за оптимизирането на менюто на вашия уебсайт тук или вземете нашето обучение за структурата на сайта, което включва много примери! Пътека за галета. Можете да направите структурата на вашия сайт още по-ясна, като добавите галета към страниците си. Галета са връзки, които могат да се кликват, които обикновено се виждат в горната част на страница или публикация. Галета отразяват структурата на вашия сайт. Те помагат на посетителите да определят къде се намират на вашия сайт. Те подобряват както потребителското изживяване, така и SEO за вашия сайт. Таксономии. Думата таксономия всъщност е изискан термин за група неща като, страници на уебсайтове, в този случай които имат нещо общо. Можете да групирате съдържание по различни начини.

Категории

Таксономиите по подразбиране са категории и тагове. Трябва да разделите публикациите в блога или продуктите на вашия сайт в няколко категории. Ако тези категории станат твърде големи, трябва да ги разделите на подкатегории, за да изчистите нещата отново. Добавянето на тази йерархия и категоризиране към вашите страници помага на потребителя и Google да осмислят всяка отделна страница, която пишете. Когато прилагате структурата на категориите си, не забравяйте да добавите основните си категории в главното меню на вашия сайт. Етикети. Структурата на вашия сайт също ще се възползва от добавянето на тагове. Разликата между категория и етикет е свързана най-вече със структурата. Каква е разликата между таговете и категориите? Опитайте се да не създавате твърде много тагове. Ако добавите нов уникален таг към всяка публикация или статия, няма да структурирате нищо. Уверете се, че всеки маркер се използва поне два пъти и че вашите маркери групират статии, които наистина принадлежат заедно.

Маркери и тагове

Някои теми от сайтовете показват маркери с всяка публикация, но някои не. Уверете се, че вашите маркери са достъпни за посетителите ви някъде, за предпочитане в долната част на статията или в страничната лента. Google не е единственият, който харесва таговете: те са полезни и за вашите посетители, които може да искат да прочетат повече за същата тема. Контекстна вътрешна връзка. Структурата на сайта е свързана с групиране и свързване на съдържанието на вашия сайт. Досега обсъждахме най-вече така наречените класифициращи връзки. Това са връзки на вашата начална страница, във вашата навигация и таксономии. Контекстните връзки, от друга страна, са вътрешни връзки в копието на вашите страници, които се отнасят до други страници във вашия сайт. За да бъде контекстната връзка, страницата, към която правите връзка, трябва да е подходяща за някой, който чете текущата страница. Най-важните ви страници често са много подходящи за споменаване на няколко страници в сайта ви, така че най-често ще ги свързвате.

Контекстуално свързване за блогове

Google използва контекста на вашите връзки, за да събира информация за страницата, към която правите връзка. Винаги е използвал закотвения текст или текста на връзката, за да разбере каква е страницата, към която правите връзка. Но основният текст не е единственото нещо, което Google разглежда. В днешно време той също така разглежда съдържанието около връзката, за да събере допълнителна информация. Google става все по-добър в разпознаването на сродни думи и понятия. Добавянето на връзки от смислен контекст позволява на Google правилно да оценява и класира страниците ви. За блогове трябва да пишете подробно по темите, по които искате да се класирате. Трябва да напишете някои основни статии и да напишете различни публикации за подтеми на тази тема. По този начин ще се уверите, че вашите най-важни страници имат както най-много връзки, така и най-подходящите връзки.

Възможности за контекстно свързване

Възможности за контекстно свързване за онлайн магазини. Контекстното вътрешно свързване работи по различен начин в онлайн магазин с много малко или никакви страници, предназначени изключително да информират. Вие не изследвате конкретна тема на страниците си с продукти: продавате продукт. Ето защо, на продуктовите страници, най-вече искате да задържите хората на дадена страница и да ги убедите да купят продукта. Следователно контекстното свързване е далеч по-малко видно в този контекст. Обикновено не трябва да добавяте контекстни връзки към описанията на вашите продукти, защото това може да доведе до кликване на хората от страницата. Целеви страници. Целевите страници са страниците, които искате вашата аудитория да намери, когато търси конкретни ключови думи, за които сте оптимизирани. Трябва да подходите към съдържанието на най-важните си целеви страници по различен начин от другите си, обикновени страници.

Намерение за търсене

Когато настройвате структурата на сайта си, трябва да помислите за намерението за търсене. Става въпрос за това, което мислите, че хората търсят, когато въведат заявка в търсачката. Какво искат да намерят хората? И какво очакват да намерят? Отделете време да помислите за различни възможности в намерението за търсене, тъй като може да искате да се погрижите за различни типове на вашия сайт. Търсят ли хората просто отговор на въпрос или определение? Сравняват ли продуктите преди покупката? Или възнамеряват да купят нещо веднага? Това често се отразява в типа заявка, която правят. Можете също да използвате резултатите от търсенето с Google, за да създадете страхотно съдържание, което отговаря на нечии нужди. Когато имате представа за намерението за търсене, от съществено значение е да се уверите, че целевата Ви страница отговаря на намерението за търсене на вашата аудитория. Страниците могат да отговорят на повече от едно намерение за търсене, но се нуждаете от най-важните си страници.

Основни страници със съдържание

Основните статии са най-важните информационни статии на вашия уебсайт. Фокусът им е да предоставят най-добрата и пълна информация по определена тема, основната им цел не е да продават продукти. Поради този фокус обикновено мислим за блогове, когато говорим за съдържание. Всички различни видове уебсайтове имат статии! Искате ли да създадете своя собствена стратегия за съдържанието? Нашата нова SEO тренировка за вътрешно свързване прави подхода за съдържанието лесен за изпълнение! Целеви страници на продукта. Целевите страници на продуктите значително се различават от другите Ви статиите. Последните са дълги, където целевите страници на продукта не трябва да са толкова дълги. Вместо пълни статии, те трябва да бъдат фокусирани. Тези страници трябва да показват само това, което посетителите трябва да знаят, за да бъдат убедени. Не е нужно да съхраняват цялата информация. Очевидно искате да се класирате с тези страници и това означава, че те се нуждаят от съдържание.

Поддръжка на структурата на вашия сайт

Достатъчно съдържание, за да може Google да разбере за какво е страницата и за каква ключова дума трябва да се класира. Основният фокус на съдържанието трябва да бъде върху вашите продукти. Структурирането или преструктурирането на вашето съдържание не винаги има висок приоритет във всичко, което трябва да направите. Особено когато блогвате много или редовно добавяте друго съдържание, може да се почувствате като скучна работа. Въпреки че не винаги е забавно, трябва да го направите, иначе уебсайтът ви може да се обърка. За да предотвратите това, трябва не само да коригирате структурата на сайта си, но и да го наблюдавате, докато добавяте ново съдържание. Структурата на сайта определено трябва да бъде част от вашата дългосрочна SEO стратегия. Когато вашата бизнес цел или уебсайт се променят, менюто ви също трябва да се промени. Когато започнете да мислите за преструктуриране на вашия сайт, планирането на нещата визуално ще ви се отплати. Направете блок-схема.

Блок-схема на структурата на вашия сайт

Започнете с новото си меню на едно или две нива дълбоко и вижте дали можете да поберете повече от страниците, които сте създали през годините. Ще откриете, че някои страници са все още валидни, но вече не изглеждат подходящи за вашето меню. Няма проблем, просто не забравяйте да ги свържете на свързани страници и във вашите карти на сайта, така че Google и посетителите ви все още да могат да намерят тези страници. Блок-схемата ще ви покаже и всякакви пропуски в структурата на сайта. Създаването на общ преглед на вашите категории, подкатегории и продукти или публикации също ще ви помогне да преосмислите таксономията на вашия сайт. Това може да е проста електронна таблица, но можете да използвате и повече визуални инструменти като LucidChart или MindNode. Дали вашите продуктови категории и подкатегории все още предоставят логичен преглед на продуктовата ви гама или вашите публикации и страници?

Почистване на остарялото съдържание

Ако една категория стане много по-голяма от други, пирамидата на вашия сайт може да бъде извадена от равновесие. Помислете за разделянето на тази категория на различни категории. Но ако някои продуктови линии в крайна сметка са много по-малки от други, може да искате да ги обедините. Не забравяйте да пренасочите тези, които изтривате. В малко вероятния случай сте изградили вашата HTML карта на сайта ръчно, актуализирайте тази карта след промяна на структурата на вашия сайт. В далеч по-вероятното събитие имате XML карта на сайта, изпратете я отново в Google Search Console. Някои остарели статии може да успеете да актуализирате и да ги публикувате отново, за да ги направите актуални отново. Ако дадена статия е остаряла, но така или иначе никой не я чете, може да изберете да се отървете напълно от нея. Това може да почисти сайта ви добре. Това, което трябва да знаете в този случай, е, че никога не трябва просто да изтривате страница или статия.

Грешка 404

Ако Google не може да намери страницата, тя обслужва вашата потребителска страница с грешка 404. Както търсачката, така и вашият посетител ще видят това съобщение за грешка, в което се казва, че страницата не съществува, а това е лош опит и следователно лошо за вашата SEO. За това бъдете умни! Трябва да пренасочите правилно URL адреса на страницата, която изтривате, така че вашият потребител да влезе на друга страница, която е подходяща за тях. Това може дори да подобри вашата SEO оптимизация! Избягвайте канибализирането на ключови думи. Вашият уебсайт е на определена тема, която може да бъде доста широка или по-скоро конкретна. Докато добавяте съдържание, трябва да сте наясно с канибализацията на ключови думи. Ако оптимизирате статиите си за ключови думи, които са твърде сходни, ще поглъщате собствените си шансове за класиране в Google. Ако оптимизирате различни статии за подобни ключови термини, ще се състезавате със себе си и това ще направи и двете страници по-ниски.

Канибилизация на ключови думи

Ако страдате от канибилизация на ключови думи, ще ви свърши работа. Накратко, трябва да проучите ефективността на вашето съдържание и вероятно да обедините и пренасочите част от него. Когато обединявате публикации, препоръчваме да създадете нова чернова, като клонирате една от оригиналните публикации с приставка Yoast Duplicate Post. Това ви дава свободата да работите върху обединения си пост, без да правите тези промени в публикация на живо. Вътрешна връзка. Чувствате се малко потиснати от всички тези съвети? Ние разполагаме с някои удобни инструменти, които да направят вътрешното свързване на вашия сайт много по-лесно. Броячът на текстови връзки визуализира вашите връзки, за да можете да ги оптимизирате. Той показва вътрешните връзки в публикация и вътрешните връзки към публикация. Можете да използвате този инструмент, за да подобрите структурата на сайта си, като подобрите връзките между свързаните с вас публикации.

Канибилизация на ключови думи

Предложенията за вътрешно свързване включват дори други типове съдържание. Освен това, нашият инструмент ви позволява да посочите кои статии имат хубаво съдържание. По този начин тези статии ще бъдат показани в горната част на предложенията за вътрешно свързване. Никога повече няма да забравите да се свържете с тях. Както видяхме, има няколко причини, поради които структурата на сайта е важна. Добрата структура на сайта помага както на посетителите, така и на Google да се ориентират в сайта ви. Това улеснява внедряването на промени и предотвратява конкуренцията със собственото ви съдържание. Затова използвайте съветите и указанията в това ръководство, за да проверите и подобрите структурата на сайта си. По този начин ще останете в течение на нещата и ще предпазите уебсайта си да не излезе извън контрол!