Как работят търсачките?

Търсачките се превърнаха в машини за отговори. И то много сложни. Тяхната работа е да откриват, интерпретират и да запишат съдържание в интернет; за да покаже на потребителите резултати, които са подходящи за тях и техните нужди. За да сте сигурни, че съдържанието ви се вижда на възможно най-много потребители, първо трябва да разберете как да го направите видимо. Видимостта е най-критичният аспект на SEO; нулевия момент, когато всичко започва. Ако търсачката не индексира вашия уебсайт, тя не може да го покаже сред резултатите си. Но как работят търсачките? Те правят три неща: обхождане, индексиране и класиране. Обхождане: това е анализ на уеб страниците в интернет. Търсачката сканира кода и съдържанието на всеки URL адрес който намери. Индексиране: това е събирането на съдържание, намерено по време на процеса на обхождане. Ако дадена страница е в този списък, това означава, че търсачката я е индексирала и тя може да се появи сред резултатите от търсенето за свързаните заявки.

Как работят търсачките?

Класиране: това е редът в който индексираните резултати се появяват на страницата с резултати. Списъкът върви от най-подходящото съдържание към най-малкото. Обхождане. Обхождането е процесът, чрез който търсачката претърсва съдържанието в световната мрежа: стари и нови уебсайтове, статии. Продуктови листове, изображения, връзки и така нататък. Търсачките използват обхождащи машини които се наричат още ботове или паяци. Които чрез специфични алгоритми решават кои уебсайтове да сканират и колко често, разпределяйки така наречения бюджет за обхождане. Роботът открива ново съдържание, като идентифицира и записва всяка връзка, която намери на сканираните страници. След това ги поставя в списък с URL адреси, които трябва да бъдат обхождани. Това действие е критично за SEO. Защото това е моментът, в който търсачката открива броя и качеството на връзките на дадена страница, както входящи, така и изходящи. Искате ли да знаете повече за обхождането? Научете как работят роботите на търсачките.

Индексиране на страниците

След като извлече съдържанието на страницата, роботът ще го постави в индекса на посетените страници и ще запише цялата информация. След това информацията се използва за измерване на уместността на страницата в сравнение с подобни. Класиране. Докато предишните две дейности са зад кулисите на работата на търсачките, класирането е най-очевидното. SERP е мястото, където SEO консултантът може да покаже на клиентите си резултатите от своята работа. След като потребителят въведе ключова дума в лентата за търсене, търсачката ще търси в своя индекс страниците, които съответстват на заявката за търсене. След това дава на тези страници оценка, изчислена от 200 различни фактора за класиране. Ако сте свършили добра SEO работа, страницата, публикацията в блога или продуктовата таблица, върху която сте работили, ще получат по-добро позициониране от вашите конкуренти.

Фактори за класиране

Процесът на класиране на страници включва различни аспекти. Като оставим техническите подробности настрана, машина за отговор като Google непрекъснато се учи. Как да предоставя информация по най-добрия възможен начин, като съпоставя различни фактори: Типология на уебсайта: просто класиране, направено от търсачката, за да различи една заявка за търсене от друга. Контекст: свързан с всяка заявка за търсене. Време: значението, което се дава на един фактор, варира в зависимост от заявката. Оформление: SERP ще покаже различни резултати в зависимост от намерението за търсене. Типология на уебсайта. Веднага след като потребителят въведе заявка, първото нещо, което търсачката прави, е да я категоризира, така че да може да върне най-добрата типология за тази заявка. Това е постоянно променящо се класиране, но помага да се определи на кое място принадлежи заявката.

Контекст

Търсачката взема предвид и контекста. Той извлича всяка подходяща информация от потребителя, който въвежда заявка. Разбирайки социалните, исторически и екологични фактори в играта и предоставя най-полезния отговор. Тези фактори са например позиция, време или тип на заявката. Време. Друг аспект, който трябва да имате предвид, е връзката между тежестта, дадена на заявка, времето, когато е била изпълнена. И времето когато съдържанието е било индексирано. Това е така, защото всяка заявка за търсене има различно намерение и търсачката го знае. Поради тази причина резултатите са по-влияни от авторитета на източника. Докато за други търсачката дава приоритет на свежестта на съдържанието. Оформление на резултатите. Изборът за показване на графиката на знанието вместо видеоклипове или свързани резултати зависи от заявката. Ако проучваното съдържание е предимно видео, видеоклиповете са това, което Google ще показва в SERP.