История на сeo.

Практиката, която познаваме като SEO, започна в средата на 90-те години. Прочетете за забележителни етапи в еволюцията на търсачките и сeo в сайта на СEO оптимизации.com. Оптимизацията за търсачки днес се върти около Google. Практиката, която сега познаваме като SEO, всъщност предшества най-популярната търсачка в света, съосновател на Лари Пейдж и Сергей Брин. История на сeo. Въпреки че може да се твърди, че SEO и всичко друго маркетингът в търсачките започва с пускането на първия уебсайт, публикуван през 1991 година или може би с пускането на първата уеб търсачка, историята на SEO официално започва малко по-късно, около 1997 година. Според Боб Хейман, автор на Digital Engagement, не можем да благодарим на никой друг, освен на мениджъра на рок групата Jefferson Starship. Че помогна да се роди ново поле, което бихме развили като оптимизация за търсачки. Официалният уебсайт на Jefferson Starship се класира на страница 4 на някоя търсачка по това време, а не на първа позиция.

История на сeo през 90-те години

Разбира се, може би никога няма да разберем дали тази история е по-скоро ревизионистична история или 100% факт. Всички признаци определено сочат към термина SEO, произхождащ около 1997 година. Класирането на високо място в търсачките през 1997 година все още беше доста нова концепция. Той също беше много управляван от директории. Преди DMOZ да подхрани първоначалната класификация на Google, LookSmart се захранваше от Zeal, Go.com беше собствена директория. А Yahoo Directory беше основен играч в Yahoo Search. Ако не сте запознати с DMOZ, Mozilla Open Directory Project, това беше основно жълти страници за уебсайтове. От друга страна, World Wide Web все още беше доста нова концепция по онова време за повечето хора. Днес всеки иска да управлява страниците с резултати от търсачката SERPs. Преди Оптимизацията за търсачки да стане официално име, бяха използвани и други термини.

Оптимизация за търсачки срещу маркетинг за търсачки

– Промоция на уебсайт
– Изпращане от търсачката
– Класиране на търсачките
– Регистрация в търсачката
– Позициониране в търсачките
– Разположение на търсачката
Но нито една дискусия не би била пълна, без да се спомене друг термин. Маркетинг в търсачките. В един момент през 2001 година, един виден писател от индустрията предложи маркетинга на търсачките като наследник на оптимизацията за търсачки. Очевидно това не се случи. Въпреки че SEO като термин не е перфектен, в края на краищата ние не оптимизираме търсачките. Ние оптимизираме нашето присъствие в мрежата, той остава предпочитаният термин в нашата индустрия вече повече от 20 години и вероятно ще бъде за обозримо бъдеще.

Хронология на историята на търсачките

Търсачките са променили начина, по който намираме информация, провеждаме изследвания, пазаруваме за продукти и услуги, забавляваме се и се свързваме с другите. Зад почти всяка онлайн дестинация – независимо дали е уебсайт, блог, социална мрежа или приложение – стои търсачка. Търсачките се превърнаха в свързваща сила и насока към ежедневието. Но как започна всичко това? Събрахме времева линия от забележителни етапи от историята на търсачките и оптимизацията на търсачките. За да разберем корените на тази технология, която се превърна в толкова важна част от нашия свят. През последното десетилетие на 1900 -те години търсачката беше силно конкурентна. Имали сте избор на търсачки както директории, задвижвани от хора, така и базирани на робот списъци, включително такива като AltaVista, Ask Jeeves, Excite, Infoseek, Lycos и Yahoo. В началото единственият начин за извършване на всякакъв вид SEO беше чрез дейности на страницата.

Хронология на историята на търсачките

Това включва оптимизиране за фактори като: Уверете се, че съдържанието е добро и уместно. Имаше достатъчно текст. Вашите HTML тагове бяха точни. Имали сте вътрешни и изходящи връзки. Ако искате да се класирате добре в тази епоха, трикът беше почти просто да повтаряте ключовите си думи достатъчно пъти през вашите уеб страници и мета тагове. Искате ли да надминете страница, която използва ключова дума 100 пъти? Тогава ще използвате ключовата дума 200 пъти! Днес ние наричаме тази практика спам. Ето някои акценти: Yahoo е създаден от студентите от Станфордския университет Джери Уанг и Дейвид Фило в трейлър на кампуса през 1994 година. Yahoo първоначално беше списък с отметки в Интернет и директория с интересни сайтове. Уеб администраторите трябваше ръчно да изпратят страницата си в директорията на Yahoo за индексиране. Така че Yahoo да бъде там, за да намери, когато някой извърши търсене. AltaVista, Excite и Lycos също стартираха.

1996 година

Пейдж и Брин, двама студенти от Станфордския университет, създадоха и тестваха Backrub. Нова търсачка, която класира сайтове въз основа на релевантността и популярността на входящите връзки. Backrub в крайна сметка ще стане Google. Стартира и HotBot, задвижван от Inktomi. 1997 година. Следвайки успеха на Ръководство за уеб администратори за търсачки, Дани Съливан стартира Search Engine Watch. Това е уебсайт, посветен на предоставянето на новини за индустрията за търсене. Съвети за търсене в мрежата и информация за това как да се класират по-добре уебсайтовете. Десет години по -късно, след като напусна SEW, Съливан основава друго популярно издание за търсене, Search Engine Land и сега работи в Google. Ask Jeeves също дебютира и Google.com е регистриран. 1998 година. Goto.com стартира със спонсорирани връзки и платено търсене. Рекламодателите наддават на Goto.com да се класират над резултатите от органичното търсене, които се захранват от Inktomi. Goto.com в крайна сметка беше придобит от Yahoo.

1999 година

DMOZ стана най-търсеното място за SEO практикуващите да изброят страниците си. MSN влезе в пространството с MSN Search, първоначално захранван от Inktomi. Проведе се първата по рода си конференция за маркетинг в мрежата за търсене. Стратегии за търсачки. Революцията на Google. През 2000 година, Yahoo направи най-лошия стратегически ход в историята на търсенето и си партнира с Google. По този начин позволи на Google да управлява техните органични резултати вместо Inktomi. Преди това Google беше малко позната търсачка. Крайният резултат: всеки резултат от търсенето на Yahoo казва Задвижван от Google и те в крайна сметка представят най-големия си конкурент в света и Google се превръща в домакин. До този момент търсачките класират главно сайтове въз основа на съдържанието на страницата, имената на домейни. Възможността да бъдат включени в гореспоменатите директории и основната структура на сайта. Но уеб роботът на Google и алгоритъмът PageRank бяха революционни за извличане на информация.

История на сeo

Google разгледа факторите както на страницата, така и извън страницата, количеството и качеството на външни връзки, сочещи към уебсайт. Ако се замислите, алгоритъмът на Google беше по същество ако хората говорят за вас, вие трябва да сте важни. Въпреки че връзките бяха само един компонент от цялостния алгоритъм за класиране на Google. Практикуващите SEO придържаха връзките като най-важния фактор и беше създадена цяла подиндустрия на изграждане на връзки. През следващото десетилетие се превърна в надпревара за придобиване на възможно най-много връзки с надеждата да се класира по-високо. Връзките се превърнаха в силно злоупотребявана тактика, с която Google ще трябва да се справи през следващите години. Също така през 2000 гОДИНА лентата с инструменти на Google стана достъпна в Internet Explorer. Което от своя страна позволи на практикуващите SEO да видят своя PageRank резултати – число между 0-10. Това постави началото на ера на нежелани имейли с искания за размяна на връзки.

1999 година

Така че с PageRank Google по същество въведе мярка за валута към своето свързване. Подобно на това, че авторитетът на домейна се злоупотребява днес. История на сeo. Органичните резултати на Google също получиха известна компания под формата на реклами от AdWords, започвайки от 2000 година. Тези платени реклами в мрежата за търсене започнаха да се показват горе, отдолу и вдясно от естествените резултати на Google. Междувременно група уеб администратори се събраха неофициално в кръчма в Лондон, за да започнат да споделят информация за всички неща, свързани с SEO през 2000 година. Това неофициално събиране в крайна сметка се превърна в Pubcon, голяма поредица от конференции за търсене, която продължава и до днес. През следващите месеци и години светът на SEO свикна с месечен Google Dance или период от време. През който Google актуализира своя индекс, което понякога води до големи колебания в класирането. SEO стана много по-трудно след актуализации като Флорида, защото стана много по-важно, отколкото повтаряне на ключови думи X пъти.

Google AdSense

Google AdSense: Монетизиране на ужасно SEO съдържание. През 2003 година, след придобиването на Blogger.com, Google стартира AdSense, който обслужва контекстно насочени реклами на Google на сайтове на издатели. Комбинацията от AdSense и Blogger.com доведе до скок в простото, монетизирано онлайн публикуване и революция в блоговете. Въпреки че Google вероятно не осъзнаваше това по онова време, те създаваха проблеми, които ще трябва да решат по пътя. AdSense създаде тактики за спам и създадени за AdSense сайтове, пълни с лошо и откраднато съдържание, което съществуваше единствено за добро класиране, получаване на кликвания и печелене на пари. SEO и персонализиране. Около 2004 година, Google и други водещи търсачки започнаха да подобряват резултатите за заявки с географско предназначение. До 2006 година, Google пусна Maps Plus Box. Още през 2004 година, Google и търсачките започнаха да използват по-широко данните на крайните потребители. Като например историята на търсенията и интересите за персонализиране на резултатите от търсенето.

YouTube, Google Analytics и Инструменти за уеб администратори

Това означаваше, че резултатите, които видяхте, може да са различни от тези, които някой, седнал до вас в кафене, видя, когато той или тя извърши търсене на една и съща заявка. История на сeo. Също през 2005 година бяха създадени nofollow тагове като средство за борба със спама. SEO професионалистите започнаха да използват този маркер като начин за извайване на PageRank. Google също пусна няколко забележителни актуализации: което спомогна за намаляване на нивото на непоискани обмени на връзки, които летяха наоколо. Както и предвещавайки намаляването на значението на текста на котвата като фактор поради неговата поквареност. През октомври 2006 година, Google придоби генерирана от потребители мрежа за споделяне на видео YouTube за 1,65 милиарда долара. Което в крайна сметка се превърна във втората най-използвана собственост за търсене в света. Днес YouTube има 2 милиарда потребители!

Инструменти за уеб администратори на Google

Поради нарастващата си популярност, видео оптимизацията се превръща в решаваща за марките. Бизнеса и хората, които искат да бъдат намерени. Google също пусна два невероятно важни инструмента през 2006 година. Google Анализ. Този безплатен уеб-базиран инструмент беше толкова популярен при стартирането, че уеб администраторите изпитаха предупреждения за престой и поддръжка. Сега известни като Search Console, Google Webmaster Tools позволява на уеб администраторите да преглеждат грешки при обхождане. Да виждат за какви търсения се е показвал вашият сайт и да поискат повторно включване. Също така през 2006 година, XML картите на сайтове получиха универсална поддръжка от търсачките. XML карти на сайтове позволяват на уеб администраторите да показват на търсачките всеки URL адрес на уебсайта си, който е достъпен за обхождане. XML карта на сайта съдържа не само списък с URL адреси, но и набор от допълнителна информация, която помогна на търсачките да обхождат по-интелигентно.

Универсално търсене

История на сeo. Наистина започнахме да виждаме, че търсенето започва да се развива по нови и вълнуващи начини от 2007 година. Всички тези актуализации бяха насочени към подобряване на опита на потребителите при търсене. Нека започнем с универсалното търсене на Google. До този момент резултатите от търсенето се състояха от 10 сини връзки. Тогава Google започна да смесва традиционните органични резултати от търсенето с други видове вертикални резултати като новини, видео и изображения. Това беше най-голямата промяна в търсенето с Google и SEO – след актуализацията във Флорида. Google искаше да постави по-голяма тежест на доверието в алгоритъма, а големите марки са склонни да имат повече доверие от по-малките и по-малко утвърдени марки. Малко след тази актуализация, Google пусна друга, за да подобри скоростта на индексирането им, наречена Caffeine.

Bing и The Search Alliance

Както Journal Engine Journal съобщава по онова време, Caffeine е архитектура за търсене от следващо поколение за Google. Която би трябвало да бъде по-бърза и по-точна, да предоставя по-добри, по-подходящи резултати и да обхожда по-големи части от мрежата. Говорейки за скоростта, през 2010 година, Google обяви, че скоростта на сайта е фактор за класиране. През 2009 година, Microsoft Live Search стана Bing. След това, в опит да оспорят почти 70% от завладяването на Google на американския пазар за търсене. Yahoo и Microsoft обединиха усилия, за да си партнират в 10-годишна сделка за търсене, въпреки че в крайна сметка беше преработена пет години по-късно.

Свързани продукти

Новини

Seo, ► изработка на сайт, ► seo оптимизация