Дублирано съдържание.

Какво е дублирано съдържание? Дублиращото се съдържание е същото съдържание, което се появява на 2 или повече уникални URL адреса. Едно и също съдържание се дефинира като блокове съдържание. Което е подобно, което може да варира от точни копия до съдържание, което съдържа парчета копиран текст. Дублиращото се съдържание може да се отнася до съдържание, публикувано изцяло в един домейн или в множество домейни. Така че може да имате случайно дублирани страници на собствения си сайт. Или някой да вземе съдържание от вашите страници и да го публикува като собствено. Google зачита 3 неща, които смятат за дублирано съдържание. Съдържание което е копирано от източник, който може да бъде идентифициран. Най-лесният тип дублирано съдържание е текста, който просто се копира и поставя дума по дума, от една страница на друга. Съдържание, което е леко променено от оригинала. Малко по-трудно за хващане, това съдържание е леко пренаписано от оригинала. То се използва чрез функцията намери и замени за отделни думи или дори за цели изречения. Google нарича това съдържание копирано с минимални промени.

Дублирано съдържание от сайтове

Съдържание, копирано от източник, който се е променил или се променя често. Отново, малко по-трудно за хващане от Google. Това съдържание се копира от страница, която се актуализира или съдържа динамично съдържание. Помислете за новинарски сайт или страница в Уикипедия. Google смята, че копираното съдържание, което не предоставя някаква добавена стойност за потребителите е страницата с най-ниска оценка. Защо Google се грижи за дублираното съдържание? Google има проблеми с дублиращото се съдържание поради 3 основни причини. Може да е трудно да се разбере коя страница е оригиналната. Те не искат да показват съдържание повече от веднъж в резултатите от търсенето. Това може да ги обърка, когато се опитват да следват връзки или да обхождат и индексират URL адреси. Дублирано съдържание, което обърква роботите? Помислете за това от гледна точка на Google и нейните потребители. Когато търсите нещо в Google. Ако те показват 3 или 4 различни страници, всички хостващи една и съща статия, това е доста разочароващо за вас. Ето защо Google ще покаже своето прочуто, ние пропуснахме някои записи, много подобни на вече показаните 150.

Как да ограничим плагиатстваното съдържание?

Не можете да спрете хората да копират съдържанието ви. Но има стъпки които можете да предприемете, за да кажете на Google, че вие ​​сте оригиналният източник. Ако сте загрижени за това, че хората копират вашето съдържание, можете да поставите подписа си под съдържанието или в част от съдържанието. Като същевременно използвате маркиране на структурирани данни. Можете също така да потвърдите малката си обява в Google My Business и да я свържете с уебсайта си. Съдържанието може да стане по-видимо в резултатите от търсенето. Това също е добър начин да направите съдържанието си по-авторитетно и надеждно. Случайно дублирано съдържание. Съдържанието, което е умишлено копирано от други уебсайтове, в най-очевидният случай е на дублирано съдържание. Има обаче и други начини, по които може да се окаже, че случайно дублирате собственото си съдържание в сайта си. Това дублирано съдържание често е причинено от проблеми при настройката за управление на съдържанието или платформата за електронна търговия. Електронна търговия. Хората, управляващи онлайн магазини, са склонни да използват описанието на продукта, предоставено от производителя.

Пагинация

На пръв поглед това има смисъл за търговците на дребно за електронна търговия. Това спестява много време и производителите познават най-добре своите продукти. Въпреки това, има 2-3 милиона компании за електронна търговия по целия свят. Това са много уебсайтове, които мислят по същия начин за повторното използване на описания на продукти на производителя. Вашата платформа за електронна търговия може също да причини дублиране на съдържание поради продукти с различни опции за цвят и размер. Някои платформи ще използват едни и същи описания, но ще създават различни страници за всеки вариант на продукта. Съдържанието, което продължава на втора страница, може да накара Google да види съдържание, което е значително подобно. Страничното съдържание често използва едни и същи заглавни тагове и мета описания за всяка страница. Макар че това е напълно логично от гледна точка на потребителя. От гледна точка на Google, това са 2 или страници, които изглеждат еднакво.

Дублирано съдържание в социални медии

Активността в социалните медии може да повлияе на вашето SEO. Обичайна практика е да се публикува едно и също съдържание в различни социални платформи. Но това счита ли се за дублирано съдържание? Има много различни мнения по отношение на горните въпроси. Една фирма за SEO оптимизация твърди, че това е лоша идея, тъй като публиката на платформите може да е различна с различни интереси. Друга фирма за SEO оптимизация е с мисълта, че споделянето на едно и също съдържание на различни платформи ви помага да достигнете до по-широка аудитория. Друг момент е, че съдържанието има по-дълъг срок на годност на някои платформи, отколкото на други. Това помага да направите вашето съдържание по-достъпно за вашата аудитория. Най-вероятно е добре да публикувате едно и също съдържание в множество канали за социални медии. Фактът, че повечето платформи за социални медии използват връзки nofollow означава. Че Google не е много загрижен за хората, които се опитват да манипулират PageRank по този начин. Ако все още се притеснявате да публикувате едно и също съдържание в различни социални платформи. Може да искате да проявите малко креативност и да преопаковате съдържанието си.

Има ли наказание за дублиране на съдържание?

Обикновено различните типове съдържание работят по различен начин в различните социални платформи. С течение на времето ще можете да кажете кое съдържание работи най-добре за коя платформа. Няма наказание за дублирано съдържание, прилагано от Google, поне не по начина, по който хората обикновено разбират наказанието на Google. Вместо това Google просто избира да не класира страниците, които установи, че са копирани от други места. Вместо да препоръчва само оригиналната версия на съдържанието. Google разбира, че по някакъв начин нищо не е 100% уникално. Google знае, че поне 25 до 30 % от интернет е дублиран. Просто не е възможно винаги да създавате нищо освен 100 % уникално съдържание на всеки сайт в интернет. Въпреки това, един от най-често срещаните и устойчиви митове в SEO е че ако вашият сайт има дублирано съдържание, ще бъдете автоматично наказани от Google. Този мит произлиза от първите дни на филтъра Panda на Google. Когато Panda стартира за първи път, много сайтове разчитаха на копирано и кратко съдържание. Това накара много уебсайтове, включително някои наистина големи, добре познати марки, да загубят огромно количество трафик по много драматичен начин.

Избягвайте всички скрепери

Scrapers са сайтове, които буквално копират и поставят съдържанието на друг сайт, включително и връзки. Google е склонен да ги вижда като неуместни, разбира, че не ги контролирате и следователно няма да ви пречи. Алгоритъмът на Google Penguin 4.0 също като цяло игнорира връзките с ниска стойност от тези сайтове. Следователно не е нужно да прекарвате цялото си време в проследяване в Google Search Console. Въпреки че Google не санкционира случаи на дублирано съдържание на вашия сайт, не можете да седнете и напълно да се отпуснете. Дублираното съдържание размива ползите от изграждането на връзки. Наличието на едно и също съдържание на множество URL адреси разпръсква потенциалния брой от връзки. Вместо да го концентрира на едно място. Хората, които искат да споделят вашето съдържание, няма да търсят оригиналната версия, те ще направят връзка към тази, която са намерили. Така че вместо да имате 1 страница с много връзки, можете да имате много страници само с 1 или 2 връзки. Както и да преминете от класиране в горната част на резултатите от търсенето с Google до това да бъдете погребани на страница 20.

Какво означава това за SEO на вашия сайт?

Другият потенциален проблем, че дори версията на вашето съдържание да успее да се класира добре, това може да не е най-добрата страница. Всички посетители по света не струват много, ако посещават страница, която не конвертира. Когато имате дублирано съдържание, ботовете на търсачките хабят ресурсите си, обхождайки същото съдържание. Вместо това тези ресурси биха могли да бъдат използвани за обхождане на други страници. Google не иска да губи ресурсите си по този начин, така че решава, че уебсайтът ви не трябва да се обхожда много често. Това ще затрудни показването на новите ви страници в резултатите от търсенето. Той няма да бъде обходен, следователно няма да бъде индексиран. Може никога да не бъде намерен въпреки усилията за оптимизация, които може да сте положили. Трудно е да бъдете успешни в маркетинга на бизнеса си, ако Google отнема седмица или повече, за да намери новата ви страница. Как да идентифицираме проблеми с дублираното съдържание. За да отстраните проблем, трябва да го идентифицирате. Използвайте Google Search Console. За да направите това, влезте в Google Search Console.

Доклад за подобрение на HTML, показващ дублирано съдържание

Тъй като отчетът, който ще разгледаме, не е наличен в новата Search Console. Щракнете върху връзката върни се към старата версия в долната част на страничната лента за навигация. Достъп до старата Search Console от новата Search Console. Кликнете върху Външен вид при търсене и след това Подобрения на HTML. Този отчет описва случаи на дублиращи се заглавни тагове и мета описания. Тъй като се предполага, че заглавията и метаописанията трябва да обобщават съдържанието на страницата. С тези идентични HTML тагове, може да се интерпретира като дублирано съдържание от Google. Нещо друго, за което трябва да внимавате, са показателите на обхождането. Ще ги намерите под опцията обхождане на вашето табло. Изберете статистика за обхождане от разширеното меню. Те ви показват броя на обходените страници на вашия сайт. Ако има стотици страници, които се обхождат, а вашият сайт няма стотици страници. Това показва, че някакво дублирано съдържание се обхожда отново и отново.

Използвайте инструменти за обхождане

Един добър инструмент за обхождане е нашият собствен инструмент за обхождане на сайта, наличен в Project на вашия сайт. В зависимост от робота ще можете да откриете: Дублиращи се заглавия, дублиращи се описания, дублиран основен текст. С обхождането на сайта ще намерите всичките 3 индикации за съдържание, дублирани във вашия домейн. Всички роботи са ограничени само до вашия домейн. Което означава, че няма да намерят места, където други хора са копирали вашето съдържание. Или моменти когато вие сте публикували нещо твърде подобно на някой друг. За това ще ви трябва програма за откриване на плагиатство. Един такъв софтуер, който можете да използвате е Copyscape. Той ще ви покаже точния източник на дублирано съдържание и ще ви каже дали е вътрешен или не. По-лесно е да се коригира, ако дублираното съдържание е вътрешно. Ръчно търсене в Google. Ако нямате достъп до робот или Google Search Console, можете да използвате ръчни търсения в Google, за да намерите дублиращи се страници. Колкото по-конкретни сте в ограничението на заявките за търсене с Google, толкова по-точни са резултатите ви.

Тънко съдържание

Невъзможно е да се обсъжда дублирано съдържание, без да се обхване и проблема с тънкото съдържание. Тези 2 проблема често се считат за тясно свързани. Тъй като и двата се считат за част от начина, по който Google гледа на качеството на уебсайта. И двата са разгледани от актуализацията на Panda. Когато имате различни категории, например продуктови категории. Може да не опишете всеки продукт напълно до такава степен. Че да получите достатъчно съдържание за уеб страница, която може да бъде индексирана като отделна страница. Google може да види, че такива страници имат слабо съдържание, което може да причини проблеми с класирането. Истинският тест, който трябва да приложите, когато търсите тънко съдържание. Е че трябва да се запитате това покрива ли е което е необходимо и това отговаря ли на нуждите на потребителите? Ако отговорите положително на тези въпроси, вероятно няма за какво да се притеснявате.