Грешки при създаване на уебсайт.

SEO е инструмент за постигане на високи позиции в търсачките. Ако се прилага правилно, това ще ви позволи да получите евтин трафик и продажби в сравнение с други канали за привличане. Грешки при създаване на уебсайт:

1. Грешка 404
2. Липса на фавикон
3. Няма карта на сайта
4. Липса на микро-маркиране
5. Динамични адреси на страници
6. Домейнът не е на защитен протокол
7. Липса на отзивчива версия на сайта
8. Дублирани или нискокачествени мета тагове на страниците
9. Използване на скриптове за показване на ключови елементи на сайта
10. Robots.txt позволява индексиране на нежелани страници и дублиращи се страници
Преди около 10 години, за да бъдете начело на резултатите от търсенето, беше достатъчно само да закупите връзки към сайт със съмнително качество. И да изработите текстовете до минимум. Оттогава обаче алгоритмите на търсачките станаха много по-сложни. За да се постигне успех, е необходимо да се анализира и усъвършенства сайта подробно от техническа, търговска и съдържателна страна. И тук ни чака една спънка.

Други грешки при създаване на уебсайт

По правило собствениците на онлайн бизнес, първо поръчват уебсайтове и едва след това мислят как точно ще го популяризират и ще получат трафик. В резултат на това, когато се обърнат за помощ към SEO специалисти, се оказва, че сайтът се нуждае от масивен редизайн. За да постигне добри позиции в резултатите от търсенето. По това време клиентът вече е изтощен от работата на сайта. Той не иска да променя нищо, но иска да отиде на почивка и всичко би работило добре без допълнителни корекции. Освен това, много редакции се отнасят до невидими части на сайта и необходимостта от тях трябва да бъде взета единствено от вярата. За съжаление, често резултатът е множество компромиси при оптимизацията, което предсказуемо се отразява зле на резултата от работата по промоцията. За да предотвратите възникването на тази ситуация, най-добре е да включите SEO специалист още на етапа на разработката. Това ще позволи на новия сайт да бъде индексиран възможно най -атрактивно за търсачките.

10 съвета за грешки

Ако обаче по някаква причина няма възможност да привлечете SEO агенция от самото начало на развитието. Трябва да се опитате поне да избегнете най-често срещаните грешки. В тази статия представяме 10 от най-важните.

Липса на адаптивна версия на сайта

Мобилна реализация като отзивчив дизайн официално се препоръчва от Google като най-удобната за SEO. Адаптивното оформление трябва да бъде предоставено още на етапа на техническата спецификация за разработка. В момента 52% от световния уеб трафик се генерира от мобилни устройства. Затова правилната версия на сайта за тях е задължителна за успеха на бизнеса.

Динамични адреси на страници

Статичните четими от човека URL адреси са оптимални за SEO. Това ви позволява да предадете структурата на директорията и ключовата дума, която е основна за категория или продуктова карта, в търсачката. Динамичните адреси не могат да предават тази информация. Освен това те често са причина за появата на дублирани страници в индекса. Препоръчително е да ги използвате изключително за технически или сервизни елементи на сайта. Например за различни видове сортове, които трябва да бъдат затворени от индексиране.

Домейнът не е на защитен с протокол

Вече три години протоколът https е един от факторите за класиране в Google. Освен това Google Chrome маркира сайтове, които не го използват, като опасни за потребителя. Преминаването към новия протокол след началото на индексирането на сайта е възможно. Но това ще изисква залепване на старото и ново „огледало“ на сайта и ще предизвика колебания в позициите на сайта. За да се избегне това, се препоръчва да закупите SSL сертификат още на етапа на разработка.

Използване на скриптове

За съжаление, много търсачки все още не са много добри в четенето на скриптове. Дори Google признава, че не винаги го прави правилно. Поради това е много важно да се постигне баланс между красотата и стила на сайта и неговата годност за популяризиране. Не се препоръчва използването на JavaScript за показване на вътрешни връзки или текст на страница. Всички ключови елементи на сайта трябва да са видими и да работят нормално. Дори ако JavaScript е деактивиран в браузъра. В същото време е напълно възможно да се използват динамични елементи за подобряване на дизайна.

Robots.txt позволява индексиране на дублиращи се страници

Голям брой ненужни страници в индекса е честа причина за лошото класиране на уебсайтове. Можете да премахнете допълнителни страници след освобождаването, като промените файла robots.txt. Но премахването им от SERP може да отнеме много време. По-лесно е първоначално да се предотврати ударът им, като се забрани индексирането на сортове, филтри и други очевидно ненужни страници в изхода. Особено важно е да контролирате недостъпността на личния акаунт на потребителя за роботи за търсене. Не искате данните на клиентите ви да влязат в мрежата, нали?

Дублирани мета тагове на страниците

Често свеж сайт, който никога не е бил в ръцете на SEO специалист, се добавя към индексирането с временни или дори тестови заглавие.Описание и ключови думи и в резултат на това той изобщо не заема никакви позиции. Имайте предвид, че етикетите оказват значително влияние върху позициите, особено заглавието и h1. Те могат да бъдат оформени от шаблон. Но все пак трябва да бъдат строго уникални в рамките на сайта и подходящи за съдържанието на страницата, на която са публикувани. Трябва също така да се помни, че маркерът Description е отговорен за формирането на фрагмент в Google. След като го направите привлекателен, можете да увеличите вероятността, потребителят да избере и да кликне върху вашия сайт. Съветваме ви да изтриете ключовите думи напълно и да ги забравите като лош сън. Този мета маркер отдавна не е повлиял на нищо, но може да донесе много объркване и да навреди.

Липса на микро-маркиране

Микроданните ще ви помогнат допълнително да увеличите привлекателността на фрагменти в търсачките. като показвате цени, оценки и друга полезна информация там. Липсата му не е критична грешка, но е много важно да се предвиди веднага. Особено за проекти за електронна търговия, така че сайтът да се индексира незабавно с най-обогатените фрагменти.

Липса на фавикон

Фавиконът е малка икона, която се показва пред името на отворената страница в браузъра. В историята на браузъра, в отметките, както и в резултатите на редица търсачки, например Yandex. Той насърчава осведомеността за марката и повишава привлекателността на сайта в резултатите от търсачката на системите, които го поддържат. Създаването и поставянето му отнема не повече от 15 минути, така че е силно препоръчително да не забравяте за него.

Грешка 404

За съжаление, за много сайтове страницата с грешка 404 е включена в класацията на най-посещаваните страници. Особено докато сайтът е нов и всички възможни грешки все още не са открити. Превърнете проблема във ваша полза. Направете страницата за грешка привлекателна и съдържа връзки към най -популярните раздели на сайта, мотивирайки потребителя да продължи пътуването си през сайта.

Липса на карта на сайта

Грешки при създаване на уебсайт. Картата на сайта във формат xml ще позволи на роботите бързо да обхождат сайта и да включат страниците му в базата на търсачките. По правило той се генерира чрез CMS и създаването му не отнема много ресурси. Не забравяйте да включите връзка към него в robots.txt, в противен случай роботите за търсене няма да могат да го намерят. Особено важно е да имате карта на сайта за големи сайтове със сложна структура и голям брой страници. Предайте този списък на разработчика при етапа на договаряне на техническото задание и дори без участието на SEO специалист. Сайтът ще бъде привлекателен за търсачките на основно ниво.