Анализ на конкуренцията.

Има ситуации, когато маркетолог в дадена компания иска да използва СЕО като канал за привличане на клиенти, но не може да обясни на мениджър как работи СЕО и защо трябва да се направи. Или ръководителят на компанията е чувал за СЕО, вижда конкуренти в ТОП и иска да бъде като тях, но използва само платена реклама като източник на клиенти. Той бързо вижда ефекта от него, а СЕО е сложен и дълъг процес и не е ясно откъде да започне, какъв е обемът на работа и докъде ще доведе всичко това. Анализ на конкуренцията. СЕО промоцията се основава на „правете като другите, правете по-добре от другите“. Това означава, че ако искате да влезете в ТОП на търсачките, вижте как други сайтове са стигнали до там и се справете по-добре. Затова разработихме услуга СЕО-анализ на конкурентите, която ще ви позволи да видите как работят конкурентите в тази посока и какво им дава. Въз основа на получените данни можете да вземете информирано решение дали вашият сайт има нужда от СЕО оптимизация.

Как провеждаме СЕО анализ на конкуренцията

Как провеждаме СЕО анализ на конкурентите. Тъй като в различните региони има различни конкуренти и техният брой може да се различава в различните региони, когато сравнявате сайтовете на конкурентите с вашия сайт, предлагаме да се съсредоточите върху един регион. По-добре е да изберете един регион със силна конкуренция. По правило това са централните райони. Например България, регионални центрове, големи градове. Колкото повече компании участват в търсенето на едни и същи заявки, толкова по-голяма е конкуренцията и толкова по-добре са оптимизирани сайтовете. Как избираме конкуренти. Поправяме 5 конкуренти, с които ще сравним нашия ресурс. Предлагаме следния формат за избор на конкуренти: до 3 сайта се предлагат от собственика на сайта, ние предлагаме двама конкуренти. Като правило собствениците на сайтове оценяват конкурентите въз основа на продуктите на сайта. Ние, като СЕО агенция ги оценяваме на база броя на заявките в ТОП по избраната тема в региона.

От какво се състои анализът на сайта?

По този начин, когато избираме конкуренти, ние комбинираме 2 варианта. Анализ на характеристиките на сайта. Коригираме възрастта на домейните. На този показател е трудно да се повлияе. По правило търсачките индексират старите домейни по-добре от новите, при условие, че сайтовете им се следят за оптимизация. Проверяваме броя на страниците в резултатите от търсенето. Колкото по-голям е сайтът, толкова по-добре го индексират търсачките – при условие че съдържанието на всяка страница е уникално, тоест се различава от съдържанието на другите страници. Коригираме средния дневен трафик на уебсайта. Това ще ни позволи да направим сравнителни изводи за ефективността на СЕО-промоцията на нашия сайт и сайтовете на конкурентите. Анализираме наличието и обема на контекстна реклама за избраните сайтове. Рекламата сама по себе си няма да даде увеличение на позициите, но хората, които преминават от реклама, могат да формират добри поведенчески фактори.

Поведенчески фактори

Добрите поведенчески фактори се състоят от следното: колко време потребителят е прекарал на страницата или колко бързо я е напуснал, колко страници е прегледал, дали са дошли от търсене по име на фирма, дали са споделили съдържанието на страницата, са направили покупка и така нататък. Сайтовете с добри поведенчески фактори са обичани от търсачките и се класират по-високо. Проверяваме наличието на технически дубликати на сайта. Пълни или частични дублирани страници на сайта са страници, които се намират на различни url-адреси, но съдържанието на страниците е частично или напълно дублирано. Например страници с www и без www, с наклонени черти и без тях. Такива дубликати могат да останат след разработването на сайта или техническите корекции в него. Дубликатите могат да се изкачат в търсачките и да заменят действителните страници на сайта. Това води до постепенно намаляване на класирането на сайтовете.

Поведенчески фактори

Проверяваме съществуването на протокола https. Https е сертификат за сигурност. Важно е за индексиране от търсачките. Сега повечето сайтове работят по него. Проверяваме наличието и коректността на системните файлове robots.txt и sitemap.xml намиращи се в основната папка на сайта. Файлът robots.txt казва на търсачките какво да индексират и какво не. Той също така показва пътя към втория файл – файла sitemap.xml. Файлът sitemap.xml е необходим за уточняване на адресите на всички страници в сайта и носи допълнителни параметри. Например, показва на роботите за търсене колко често страницата се актуализира. Проверяваме наличието и коректността на 404-та страница. Страница 404 пренасочва посетителя към други секции, ако страницата, на която е дошъл потребителят, не работи. Така тя: не ви позволява да загубите посетител, намалява негативните поведенчески фактори на сайта. Ако не искате да загубите посетител на сайта, когато внезапно някои от страниците спрат да работят, проверете дали грешката 404 е конфигурирана на сайта.

Анализираме скоростта на сайта и наличието на мобилна адаптация

Ако потребителите не могат да използват вашия сайт от мобилни устройства (информацията е изрязана, падащите списъци прескачат и така нататък. Или вашият сайт се зарежда дълго, тогава търсачките няма да искат да ви издигат в резултатите от търсенето. Освен това такъв сайт ще генерира негативни поведенчески фактори. Бързата скорост на зареждане и мобилната адаптация са едно от основните изисквания на търсачките в наши дни. Разглеждаме наличността на услугите на Yandex, свързани със сайта. Yandex.Directory. Той ще покаже компанията на карти, ще демонстрира положителни отзиви, а също и ще формира фрагменти с допълнително описание. Yandex.Metrica. С негова помощ ще можете да анализирате трафика на сайта и поведението на потребителите, което влияе на параметъра „индекс на качеството на сайта“ от Yandex. Колкото по-голямо е числото, толкова по-добре. Проверяваме връзката на услугите на Google. Google.My Business е аналог на услугата Yandex.Directory, Google.Analytics е аналог на услугата Yandex.Metrica.

Анализ на масата на външни връзки

Гледаме да видим дали други тематични ресурси ви цитират, колко често и колко последователно. Връзките продължават да оказват пряко влияние върху растежа на търсенето на сайта. За Google това влияние е точково, тъй като връзките предават тежест за всяка отделна страница. В Yandex наличието на връзки засяга сайта като цяло. Проверяваме мета таговете на сайта като заглавие, описание, h1. Етикетът title е основното заглавие на страницата. Използва се от роботите на търсачките за определяне на съдържанието на страницата на уебсайт. Показва се като заглавие на фрагмента в резултатите от търсенето. Всяка страница на сайта трябва да има свой собствен уникален таг за заглавие. Една страница не трябва да има повече от един таг h1. Тагът за описание съдържа основното описание на страницата и се показва във фрагменти на търсачките. Обикновено изброява промоции, USP и призиви за действие – по тип реклама в контекст.

Анализ на конкуренцията

Тагът за описание трябва да е уникален и да се показва на всяка страница от ресурса. Тагът за описание е организиран според типа на рекламата в контекста. Проверяваме наличието на микромаркиране на страниците на сайта. Микромаркирането на Open Graph е необходимо за висококачествен дизайн на връзка към страница. Тази връзка се показва при публикуване в съобщения в социални мрежи и чатове. Благодарение на тази микромаркировка можем да покажем допълнителна информация под връзката: изображение, описание. Микромаркирането на Schema.org е стандарт за семантично маркиране. Тя ви позволява да показвате допълнителна информация по структуриран начин във фрагменти на сайта в резултатите от търсенето. Микромаркиране на Sherma.org – преди оптимизация на сайта.

Проверка на структурата на сайта

Разглеждаме нивото на влагане на продуктовите страници. Колкото по-бързо потребителят може да стигне до страницата на продукта, от който се нуждае, толкова по-добре. Също така се оценява от CNC – четими от човека URL адреси на страници. От адреса трябва да става ясно каква информация има на страницата. Анализираме продуктовите карти – това е важно за онлайн магазините. Тук оценяваме много параметри, от заглавието, завършвайки с блок от рецензии и възможността за сравняване на продукта с други. Колкото повече информация може да получи потребителят на продуктовата страница, толкова по-голяма е вероятността той да закупи този продукт от вас. Всичко това формира добри поведенчески фактори, което също влияе върху растежа на сайта в резултатите от търсенето. Проверяваме уникалността на текстовете в секциите: до 10 съседни секции на вашия сайт и сайтове на конкуренти. Този обем е достатъчен за сравнителен анализ на сайта на клиента със сайтовете на конкурентите.

Анализ на показателите за търсене на сайтове

Търсачките дават предпочитание на уникалните текстове, които са полезни за потребителите, а не на тези, които се повтарят на други сайтове. Уникалното съдържание е един от най-важните параметри наред със скоростта на сайта и масата на външни връзки. Вижте дали е инсталирано проследяване на повикванията. Проследяването на обажданията ви позволява да проследявате източниците на обаждания през сайта и да правите изводи за тяхното качество. Наличието на метрики и проследяване на обажданията не влияе на влизането в ТОП, но ви позволява да оцените какво е внедрено в сайта добре и кое е лошо. Анализираме позицията на сайта. За да направите това, ние избираме семантично ядро от 300 заявки. Приемаме заявки, свързани с заявките на вашия сайт и сайтове на конкуренти. По тези показатели ясно ще видите на кои сайтове се дава повече предпочитание в търсачките и на кои по-малко. Анализираме позициите в резултатите от търсенето на настолни компютри и в резултатите от търсенето за мобилни устройства.

Какво получаваме от СЕО анализ на конкуренцията?

В Yandex позициите в Търсене на различни устройства, като правило, се различават. В Google позициите в мобилната и настолната версия могат да бъдат близки, тъй като резултатите от търсенето са еднакви. В този случай Google дава предпочитание на сайтове с мобилна адаптация. Проверката на фрагменти от сайтове в Yandex и Google. Site фрагменти работят като реклами в контекстна реклама. Висококачествен фрагмент насърчава потребителя да отиде на сайта. За разлика от рекламите, фрагментите не могат да се задават ръчно. Фрагментът се генерира от търсачките. За да го формират, роботите за търсене вземат информация от страницата на сайта. За да изглежда фрагментът красив, ние пишем тагове и текстове на сайта, както и използваме услуги за микромаркиране и търсачки. Колкото по-видим е фрагментът, толкова по-голям е шансът потребителят да отиде на вашия сайт. Според нашия опит промяната на фрагмента може да увеличи честотата на кликване на сайта многократно. И обратното, ако фрагментът е невидим и грозен, дори присъствието на сайт в ТОП не гарантира увеличаване на заявките от Търсене.